június 01, 2014

Mr Nimoy visszavonul


Pár évvel ezelőtt már bejelentette, de akkoriban annyi minden történt. Közbejött egy betegség, ami miatt felépülése után megtoldotta a fanokkal töltött időt, azután pedig jött a két JJ-féle Star Trek-film, amelyek után egyszerűen nem lehetett visszavonulnia, hiszen a trekkie-k őt is várták a con-okon.

Most viszont megtörtént újra, és attól tartok, ez már végleges, nincs kibúvó, nincs kifogás...
A mi szeretett Leonard Nimoy-unk, aki már - a Cage-t is beleszámítva - 50 éve játsza Spock-ot, visszavonul. Nem ölti fel többé a hegyes vulkáni füleket a kamerák előtt, nem vesz részt con-okon.
Azt hiszem, 83 évesen megérdemli a pihenést.

Tett jócskán a Star Trek-ért. Elsősorban elindította, hiszen ő az egyetlen, aki változatlan névvel és külsővel jelent meg a Cage után az új esélyt kapott TOS-ban. Kitalálta, hogy a vulkániak üdvözlése a "Live long and prosper", valamint a széttárt ujjakkal feltartott kéz legyen. Remekelt a TOS-ban és a mozifilmekben, ez utóbbiakból kettőt, a Search for Spock-ot és a máig kacagtató és sokak kedvence The Voyage Home-ot rendezte is. Szerepelt a TNG egy dupla epizódjában akkor már Spock nagykövetként és megjelent a 2009-es Star Trek filmben is az idős Spock-ként átsegítve így az új idővonalba a trekkie-ket és a Star Trek-et. Nélküle talán olyat bukott volna a XI., amilyet még a Star Trek-világ nem látott, viszont ő elment, forgatott és egyengette a Star Trek útját, hogy tovább élhessen, lélegezhessen, új rajongókat gyűjtson és aktivizálja a régieket.

Két könyvet írt (I am not Spock és I am Spock), amik szervesen kapcsolódnak a karakteréhez és két zenés albumot is kiadott, amik szintén a Spock karakterből táplálkoztak (Leonard Nimoy Presents Mr. Spock's Music From Outer Space és Two Sides of Leonard Nimoy).

Megteremtette, életben tartotta és átmentette Spock karakterét az új Star Trek-be. Szoros kapcsolatot ápolt a rajongókkal évtizedeken át.
Vajon lehet-e ennél többet tenni egy hatalmas rajongótáborral rendelkező, sok évtizedes univerzumért, a Star Trek-ért? Szerintem nem.

Mr Nimoy elvégezte a dolgát és megérdemli a pihenést, ha arra vágyik. Nekünk pedig nincs más dolgunk, mint fájó szívvel búcsúzni és hálásan megköszönni azt a rengeteg mindent, amit értünk és a Star Trek-ért tett.
Persze nem fog teljesen eltűnni a szemünk elől, a Facebook-on és a Twitteren továbbra is jelen lesz és tartja a kapcsolatot a fanokkal. Sőt, úgy tűnik, a con-okról sem tűnik el nyomtalanul, ha személyesen nem is, de webkamera segítségével továbbra is jelen lesz egyiken-másikon.

Köszönjük a Star Trek-et és Spock-ot, a kitartó munkát és azt, hogy úgy szeretsz minket, trekkie-ket, ahogy mi szeretünk téged. Boldog, békés nyugdíjas éveket, Spock, és ne feledd, ezután is bárhová mész, bármit csinálsz, sok millió ember szeretete fog kísérni a világ minden tájáról.
Live long and prosper Mr Nimoy/Mr Spock! \\//


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése