május 21, 2014

A jubileumi Star Trek-film


Gondolom, mindenki hallotta már, hogy Roberto Orci esélyes a Star Trek XIII. rendezői székére. Az 50. születésnapra kijövő film rendezésére.
Bevallom, először határozott ellenkezéssel fogadtam a hírt. Mégiscsak fél évszázados szülinapra készül a Star Trek-világ, ez egyedülálló esemény, hasonló még sosem fordult elő a sorozatok világában. Iszonyúan jó film kell 2016-ra vérprofi stábbal. A színészek már belejöttek, tudják, kinek milyen karakter jutott, és szerintem jól is bánnak a karaktereikkel. Belerázódtak abba a bizonyos gatyába.

Az, hogy JJ mégis elvállalta a Star Wars VII. rendezését, amit szintén 2016-ra terveznek a mozikba dobni, lehetetlenné teszi, hogy a Star Trek-et is ő rendezze, így muszáj keresni valaki mást. Több név is fölmerült, pillanatnyilag Orci tűnik a legesélyesebbnek.

Orci ellen az szól, hogy abszolút kezdő, még soha nem rendezett sem mozifilmet, sem sorozatepizódot, még egy vacak 2 perces videóklipet sem.
Ami viszont mellette szól, az az, hogy Star Trek fan, az, hogy két remek forgatókönyvet írt már a két előző JJ-féle Star Trek-hez, ismeri a történetet (a régi Star Trek-et és az újat is), a színészeket, stábot, körülményeket. No meg az, hogy producerként JJ ott lesz a Star Trek-filmnél is, bizonyára nem hagyja - már csak személyes büszkeségből sem -, hogy Orci eltolja a rendezést.

Azt hiszem, kezdődik a 2009-es filmet megelőző izgalom elölről. Akkor JJ volt az, akit fenntartásokkal vártunk, most ugyanezt kapjuk a jubileumi film előtt. Pedig az Into Darkness előtt már majdnem teljesen nyugodt voltam a rendezés felől, JJ a XI-gyel bizonyított. Most meg leskelődhetek árgus szemekkel újra, hogy vajon végül ki kapja meg a rendezés jogát és vajon milyen filmet csinál nekünk a fél évszázados szülinapra.

Egy kicsit utálom most JJ-t, hogy cserbenhagyta a Star Trek-et és a ST-rajongókat, de nagyon nem tudok haragudni rá, mert szívszerelmét, a Star Wars-t rendezi helyette. Ha én lettem volna szerződésben Star Wars-éknál és kínálkozott volna egy lehetőség a Star Trek-ben, én is elvállaltam volna, úgyhogy igazából egy rossz szavam sem lehet JJ-re. De azért egy kicsit utálom, hogy miatta most a jubileumi filmért kell izgulni és aggódni.

Mindenesetre úgy fogok hozzáállni, ahogy 5-6 évvel ezelőtt a XI-hez, csinálják meg, mutassák be, megnézem és majd akkor eldől, hogy jó film, vagy nem. Csak nem hiányzott ez a fölösleges izgalom épp a szülinap előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése