január 26, 2010

Kalandorból diplomata

Eddig kevés szó esett a kedvenc DS9-os karakteremről. Annyira kedvenc, hogy Spock és Kirk után ő következik harmadikként a kedvenceim sorában. Ezt a cikket már régebben írtam róla máshova, de úgy gondolom, itt is helyet kaphat.


Quark a Ferenginaron született Keldar és Ishka legidősebb fiaként. Mint jó ferengi gyerek, istenítette az apját, aki bevezette őt az üzleti élet világába. Anyjával viszont örökös összetűzésben álltak. Amikor Quark felnőtté vált, elhagyta a szüleit és öccsét, Romot és a Terok Noron nyitott bárt. Kis idő múlva Al-Nagus-sá lépett elő és fényes jövő állt előtte. Sajnos azonban elfeledkezett a ferengiek Vagyongyűjtési Szabályzatának 112. pontjáról, miszerint: "Sose kezdj ki a főnök húgával..."

Ez után a szerelmi affér után egy ferengi teherhajóra szegődött el szakácsnak, ahol 8 évet töltött. Ez idő alatt tanulta meg az űrhajók és a fegyverek kezelését is. Később visszatért a Terok Norra, majd amikor a Föderáció és a Bajor átvette az űrállomást Deep Space 9 néven, Sisko nyomására folytatta addigi bártulajdonosi tevékenységét.

Kezdetben ugyanúgy igyekezett ügyeskedni és űzni a fekete kereskedelmet, ahogy addig is, de Odo biztonsági főnök éles szeme mindent észrevett, így kevesebb lehetősége volt az illegális kereskedelemre. Később egyre inkább beilleszkedett a DS9 közösségébe, és végül annyira átvette az ő értékrendjüket és szokásaikat, hogy vagyona teljes elkobzása mellett Brunt felügyelő kitiltotta a Ferenginarról a ferengi törvények sorozatos megsértése miatt. Ekkor derült ki Quark számára, hogy akaratlanul is mennyi barátot szerzett a DS9-on. A legénység Sisko kezdeményezésére saját kezűleg rendezte be újra a bárt az állomás fölösleges bútoraival.

Egész kalandsorozata egy hölggyel való kapcsolata miatt kezdődött el és persze később sem kerülték el a nőügyek Quark-ot. Felbukkant régi szerelme, Natima Lang, egy kardassziai tudósnő, akivel Quarknak a megszállás alatt egy pár hetes kapcsolata volt, de ez az ismételt találkozáskor véget ért. Később egy baleset folytán Quark megölte Kozakot, egy klingon férfit, akinek özvegye, Grilka elrabolta a ferengit és a Kronos-on összeházasodott vele, hogy házát és becsületét megtarthassa. Quark ebben a segítségére volt, de miután az ügy lezárult, megkérte Grilka-t, hogy váljanak el. Persze csak a házasságnak vetettek véget, a kapcsolatuk továbbra is megmaradt.

A Földön egyetlen alkalommal járt, amikor unokaöccsét, Nogot fuvarozta a Csillagflotta Akadémiára. A hajót unokatestvérétől, Gailatól kapta és Gaila "jószándékának" köszönhetően egy technikai hiba folytán az 1947. évben landoltak USA-ban, Roswell városka közelében az Akadémia leszállópályája helyett. Így utólag most már tudjuk, hogy a roswell-i idegenek nem voltak mások, mint ferengik, név szerint Quark, Rom és Nog ;-) A hajójukon rejtőzködő alakváltó Odo segítségével azonban megszabadultak a 20. századi Amerikából és visszatértek a 24. századba.

Miután a Bajor a Föderáció teljes jogú tagja lett, Quark elfogadta a bajori kormány felkérését, hogy nagykövetként képviselje a Ferenginart. A bár eltűnt és a ferengi nagykövet irodájává vált. Quark diplomataként is folytatta kereskedelmi tevékenységét, amit olyan sikeresen űzött, hogy megvalósíthatta leghőbb vágyát: vásárolhatott magának egy holdat.


Quark mulatságos és egyre megnyerőbb figuráját Armin Shimerman pazar alakításának köszönhetjük, aki a sorozatban mesterien ábrázolta a kis ferengi jellemének fejlődését.

2 megjegyzés:

  1. Nagykövet? Ő? :D Eladta a BÁÁRT? ÉS HOLDJA IS LETT? :D Hihetetlen komolyan mondom. Majd nemsokára pontosan megtapasztalom, már csak másfél évad van hátra (nyeheheee)

    VálaszTörlés
  2. Nem adta el, csak bezárta és átalakította nagyköveti rezidenciává.

    VálaszTörlés