június 11, 2010

Tudtad...

…hogy a Deep Space Nine Promenádja volt a valaha épített legnagyobb díszlet Hollywood-ban?

…hogy Jean-Luc Picard az egyetlen kapitány a Star Trek-ben, aki két hajót, ráadásul két különböző osztályú Enterprise-t (Galaxy és Soverein) parancsnokolt?

…hogy Wesley Crusher 15 évesen lépett szolgálatba az Enterprise-D-n?

…hogy Michael Dorn a Star Trek egyik legrendszeresebb szereplője; öt mozifilmben és két sorozat összesen tizenegy évadában szerepelt?

…hogy Jim Kirk volt az első a Csillagflotta Akadémián, aki sikeresen megoldotta a megoldhatatlan Kobayashi Maru tesztet?

…hogy a Tholiánok (nem-humanoid faj a TOS-ban) 200 Celsius fölötti hőmérsékleten élnek?

…hogy LeVar Burton mind a négy modern ST sorozatban rendezett epizódokat?

…hogy a Bajor-nak öt holdja van, például a Derna és Jerrado?

…hogy Marina Sirtis és Denise Crosby szerepet cseréltek a TNG-ben? Marina eredetileg Macha Hernandez biztonsági tisztet játszotta volna, Denise Crosby pedig Deanna Troi karakterét. Később Gene Roddenberry úgy döntött, hogy Marina játssza Troi-t, a biztonsági tisztet pedig – Denise szőkesége miatt – átkeresztelte az ukrán hangzású Natasha Yar-ra és Denise Crosby-nak adta a szerepet.

…hogy a DS9 forgatása idején egy nagyobb Los Angeles-i földrengés alkalmával Armin Shimerman nem sminkelt le, hanem Quark maszkjában rohant haza a családjához?

…hogy a 24. században több, mint 50 millió ember élt a Föld Holdján?

…hogy a TNG-nek egyetlenegy epizódja van csak (Family, 4x2), amiben Brent Spiner nem szerepel?

…hogy a VOY-ban Q felnőtt fiát a Q-t alakító John de Lancie fia, Keegan de Lancie játszotta?

…hogy a Voyager kapitánya eredetileg Nicole Janeway néven Geneviéve Bujold lett volna, később kapta a szerepet Kate Mulgrew, a karakter neve pedig Kathryn lett?

…a Star Trek mozifilmekben és sorozatokban összesen 34-szer találkozunk Shakespear-rel valamilyen módon, idézet, epizódcím, vagy sztoriötlet formájában?

…hogy Brent Spiner a Soong „család” öt tagját játszotta el, Arik Soong-ot (ENT), Noonian Soong-ot (TNG), B-4-et (Nemesis), Lore-t és Data-t?

…hogy a TNG „Genesis” című epizódja (7x19) volt az első Star Trek epizód, amit női rendező (Gates McFadden) rendezett?

…hogy a TOS mindkét főszereplője, Bill Shatner és Leonard Nimoy is zsidó vallásúak?

…hogy amikor Stephen Hawking professzort körbevezették az Enterprise-on, a gépházban a szubtérmeghajtó magjához érve ezt mondta: „Ezen dolgozni fogok.”

…hogy Majel Barrett Roddenberry a DS9 „The Muse” (4x21) című epizódjának nemcsak szereplője volt, hanem a történetet René Echevarria-val közösen írták?


To be continued…

4 megjegyzés:

  1. Hű. Ez szép :D De hogy egy kicsit kukacoskodjak, Sisko is parancsnokolt két Defianton, meg Kirk is két Enterpriset, igaz nem különböző osztály, de az ENT-A az nem az eredeti volt :)

    VálaszTörlés
  2. Kukacoskodj nyugodtan, de ha egy kicsit belemélyedsz a témába, rájössz, hogy miért más az általad említett két eset :-)

    VálaszTörlés
  3. Ezek tök jók, de ne feledjük, hogy Kirk is csak csalással oldotta meg a kobayashi Maru tesztet:) Egyébként Shakespeare idézetek nem csak a sorozatokban és filmekben vannak, de a 3 könyv közül, amit olvastam, 2-ben szintén volt Shakespeare :)
    A Star Trek komálja Shakespeare-t:P

    VálaszTörlés
  4. No meg Sir Patrick Stewart (alias Picard) Anglia egyik legnevesebb Shakespeare-színésze :-)

    Nem felejtjük el, hogy Kirk csalt, de előtte meg senki másnak nem volt annyi esze, hogy legalább csalással megoldja a tesztet :-P

    VálaszTörlés