február 07, 2010

A long time ago in a galaxy far, far away...

Frissen díjazott bloggerként elsőre mi másról is írhatnék a Star Trek blogomban hosszabban, mint... a Star Wars-ról! :-D

Régi tervem ez már, most megvalósítom - biztosan azért, mert amolyan dafke-ember vagyok, és ha már jól megdíjaztak (nemtommé'), akkor itt az ideje renitenskedni egy kicsit :-)

Nem, nem utálom a Star Wars filmeket, sőt, kifejezetten szeretem őket. Mind a hatot. Sőt, biztos forrásokból tudom, hogy más ST-fanok sem utálják ezeket a filmeket, meg a SW-fanok sem utálnak minket, meg mi sem őket, meg... na, szóval ez az egész csak egy buta legenda, közöttünk nem dúl semmiféle harc, legfeljebb ugratjuk egymást.

Általában akkor nézek SW-t, amikor van egy semmittevős napom. Előkotrom az összes filmet és jól végignézem mindet. Persze véleményem is van róla (miről nincs? ;-). Szerintem korunk népmeséje ez; a jó és a rossz szokásos harca részint misztikus, részint modern köntösbe bújtatva.

Eh... az elemzést meghagyom a hozzáértőknek.


Darth Vader alakja sokáig taszított. Egészen addig, amíg el nem készült az első három rész. Amikor a harmadik film végén Anakin (de lehet, hogy már akkor Darth Vader volt, csak még nem gépiesített formában) összeégve, elveszve, félholtan kimászott a lávából, sírtam. Sajnáltam őt; addigra már megkedveltem, mert annyira ártatlan és tudásra szomjazó gyerek volt a történet legelején, és okos, de fékezhetetlen csikó a második részben. Mindig jót akart, Jedi lovaggá szeretett volna válni, de végül az önfejűsége és a fegyelmezetlensége elveszejtette és a sötét oldalra állította.

Sajnáltam a Jedi lovagokat, akik szinte mind kivesztek abból a világból, és velük együtt a béke, jóság és biztonság is eltűnt. Sajnáltam, hogy felborult az egyensúly és eltűnt a harmónia. Magamban hálát adtam Lucasnak, hogy a második három részt forgatta le először, mert az első háromnak nagyon szomorúra sikeredett a vége.

Luke kalandjainak teljesen más az atmoszférája, bár a legvégén, amikor a Császár portáján vívnak az apjával, így utólag, ismerve az előzményeket, meglegyint egy kicsit az Anakin-hangulat. A filmben nem hangzik el, a könyvben szerepelnek Luke akkori gondolatai: vajon használhatja-e eszközül a sötét oldal erejét a sötét oldal ellen, hogy aztán, azt legyőzve visszatérjen a jó oldalra? A sztorit ismerjük, Luke jól döntött.

Ez a hármas humorosabb - hála a két izgága robotnak, R2D2-nak és C3PO-nak, akik ugyan végigkísérik a hat részt, de itt kapnak komolyabb szerepet -, vagányabb, hiszen megjelenik egy nagyon laza csempész is a történetben, Solo, és félelmetesebb is, hiszen itt már Darth Vader fekete maszkját és műlélegzését élvezhetjük három mozifilmen keresztül.

Persze, ahogy minden valamirevaló mesében, itt is győz a jó, sőt, még a rosszak egy része is megjavul :-)

Összességében egy remekül megkomponált, látványos történet, szeretnivaló szereplőkkel és - minden látszat ellenére - komoly mondanivalóval :-)

És hogy tényleg nincs közöttünk semmiféle ellentét, íme egy filmes bizonyíték. Live long and prosper, Star Wars! :-)


4 megjegyzés:

  1. Ó, ez nagyon jól esett, én a CSH-n nőttem fel! Ez igazi melepetés volt! :)
    Annyit hozzátennék, hogy engem pl. Darth Vader alakja sohasem taszított, a Lloyd / Christensen féle Anakin Skywalker figura ellenben annál inkább.
    De ismerős az a fotó, amin két férfi és egy nő van... :P Mintha valahol már láttam volna hasonlót, de ez valahogy mégis más... :D

    VálaszTörlés
  2. Igen, nekem is ismerős volt a fotó, gondoltam, hátha együtt megfejtjük, honnan is... ;-D

    Kicsi voltam még, amikor a Luke-os részeket láttam, persze, hogy nem szerettem Vadert. Most sem szeretem. Anakin karakterét igen, azzal együtt, hogy rossz utat választott. Vadert, amióta megszületett a történet eleje, sajnálom, és örültem, amikor végül visszatért a Jedi lovagok táborába :-)

    VálaszTörlés
  3. I enjoye Star Wars a great deal, and although they are not that similar, both are science fiction which I was a fan of since being 6 years old. I have James Earl Jones autograph which I got when he came to the radio station I worked at in the 80's to promote a new movie he was filming!

    VálaszTörlés
  4. Hi, Fred, do you know, you're a lucky man? :-)

    A lot of people think that Star Trek fans and Star Wars fans are "enemies". I've written this entry because that isn't true.
    SW is another kind of universe but a wonderful story about eternal fight of brightness and darkness. I love Star Wars as well :-)

    VálaszTörlés