február 10, 2010

A megbocsájthatatlan

Az egyetlen momentum, amit nem szeretek a DS9-ban, Jadzia halála. Az egyetlen főszereplő a Star Trek történetében, aki meghal. Hirtelen, előzmények nélkül. Dukat egyszerűen csak jön és megöli. Ezt soha nem fogom megbocsájtani a Star Trek íróknak. Persze, felfogom, hogy a Jadziát játszó színésznő, Terry Farrell más munkát kapott a sorozat forgatása idején és valahogy meg kellett oldani a helyzetet. Mégis... Amikor az ember megkedvel valakit, és az hirtelen eltűnik, az bizony fájdalmas.

Jadzia trill, így a Dax szimbionta révén tovább él Ezriben, csak hát ég és föld a két lány. Jadzia magabiztos, tüneményesen ötvözi a maga fiatalságát és kíváncsiságát a több, mint háromszáz éves Dax szimbionta tapasztalataival, tudásával és bölcsességével.

Megbízható segítőtársa és jóbarátja Ben Siskonak. Ben beleroppan a régi barát elvesztésébe, hosszú időre el is hagyja az állomást; még a baseball labdáját is magával viszi jelezvén, hogy talán nem tér vissza.

Worf... azt hiszem, ezt nem kell különösebben ismertetni. Jadzia férje, és látszólag igazi klingon módjára viseli a veszteségét, ám azért nem lennék a bőrében. Ahogy nem lennék a bőrében a többieknek sem: Bashirnek és Quarknak, akiket reménytelen szerelem fűzött Jadziához; Kirának, aki a legjobb barátnője volt az állomáson és a többieknek sem, akik egy őszinte barátot és tapasztalt kollégát veszítettek el.

Mi pedig egy főszereplőt, Jadzia Daxot.

Nem szaporítom tovább a szót, nézzük az utolsó, Jadziával készült jeleneteket:


4 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy én tévedek, de pl. Tasha Yar nem meghalt a TNG-ben? (Vagy ő nem számít főszereplőnek?)

    VálaszTörlés
  2. (Ó, most nézem, összesen egy azaz egy nemleges szavazat érkezett a blogfejfotóra? Mélységesen jellemző... :)

    VálaszTörlés
  3. Tasha Yar valóban meghalt a TNG-ben, de már a legelején. Jadzia viszont a DS9 6. évadának utolsó epizódjában. Egyrészt sokkal jobban megismertük a karakterét, másrészt központibb szerepe volt a DS9-ban, mint Yarnak a TNG-ben.
    Tashát inkább a visszatérő epizódszereplők közé sorolom, hiszen csak néhány részben szerepelt.

    (Á, nem baj, hogy egyedül szavaztál nemmel. Így legalább kipróbáltuk, hogy az a gomb is működik :-P)

    VálaszTörlés