december 29, 2009

Visszatérés

Itt az ideje visszatérni a nagy Star Trek világhoz. Kicsit elhanyagoltam az utóbbi időben, hiszen az új film a TOS-ra és az előző filmekre terelte rá a figyelmet. Ám a Star Trek XI csodájának három napja letelt, lassan már nem is új film, meg hát a Star Trek a 11 mozifilm mellett összesen 5 sorozatból áll, úgyhogy nem hanyagolom tovább azokat sem. Örültök, mi? :-)

Teljesen önző módon - úgy is, mint teljhatalmú bloggazdi ;-) - úgy döntöttem, hogy a legkedvesebb sorozatomról, a Deep Space Nine-ról fogok először szót ejteni, aztán persze jönnek majd a többiek is.



Röviden a sztori: a bajoriak felszabadítják magukat a több évtizedes kardassziai megszállás alól és kérik felvételüket a Föderációba. A kardassziaiakkal kötött béke egyik eredményeként egy, a Bajor körül keringő kardassziai bányásztelep, a Terok Nor Deep Space Nine néven bajori űrállomás lesz csillagflottásokból és bajoriakból álló vegyes személyzettel. A Csillagflotta feladata a Bajornak történő segítségnyújtás a Föderációs tagság elnyeréséhez és a bolygó közelében felfedezett, a Gamma-kvadránsba átvezető féregjárat felügyelete. Az űrállomás élére Ben Sisko kerül, akiről kiderül, hogy a féregjáratban lakó bajori istenek, a Próféták Kiválasztottja.

Hogy miért ez a sorozat a kedvencem? Mindenért, amiért a bemutatása idején jó sok kritikát kapott :-D Mert űrállomáson játszódik, nem csillaghajón - ez viszont lehetőséget ad arra, hogy a karaktereket jobban kibontsák, megismerhetőbbek legyenek. A karakterek egymással való kapcsolata is jóval kidolgozottabb, mint más ST sorozatokban.

Kevésbé egyértelmű, hogy ki a jó és ki a rossz karakter. Mindenkiben van minden. A Csillagflotta tisztek sem tökéletesek és sebezhetetlenek, hiszen a Maquis soraiba közülük is átállnak magas rangú Flottatisztek elárulva a Föderációt, sőt, maga Sisko kapitány is követ el szarvashibákat. A másik oldalon viszont a könyörtelen és ellenséges Jem'Hadar katonák némelyike is megtanul elismerni és tisztelni egy-egy Csillagflotta tisztet.

Misztikus, hiszen a vallás nagyobb szerepet kap a sorozatban, mint a többiben; az pedig, hogy éppen Sisko, egy emberi lény és Csillagflotta tiszt a Bajor Prófétáinak Kiválasztottja, különleges ízt ad ennek a békés filozófiának.


A DS9 egyetlen hosszú történetet mesél el, javarészt összefüggő, egymásra épülő epizódokból áll.

Az egyetlen Star Trek sorozat, amelyben figyelemmel kísérhetünk egy háborút az elejétől a végéig annak minden kellékével együtt. Miután a Gamma-kvadráns népei számára is nyitva áll a féregjárat, a Domínium úgy dönt, elfoglalja az Alfa-kvadránst. A Deep Space 9 előretolt helyőrséggé válik, legénysége pedig kiemelt szerepet kap a Föderáció-Domínium háborúban, melyhez a klingonok és a romulánok csatlakoznak a Föderáció, a kardassziaiak és a breenek pedig a Domínium oldalán. Az utolsó két évadban a frontvonalon látványos csatajelenetek zajlanak, a háttérben pedig fondorlatos tervek szövődnek mindkét oldalon.

A legéletszerűbb sorozat abból a szempontból is, hogy a vége nem annyira felhőtlenül pozitív, mint a többi sorozaté. A bajoriak föderációs tagságának kezdetekor az űrállomást elhagyják a Csillagflotta tisztjei és ez a költözködés fájdalmas elválásokhoz vezet, van, akit nehéz döntések meghozatalára sarkall.

Sok fajt megismerhetünk benne alaposan múltjukkal, jelenükkel, társadalmi felépítésükkel, filozófiájukkal, hagyományaikkal együtt. A már korábban is ismert fajok közül a ferengiket, klingonokat, trilleket, kardassziaiakat, a nem ismertek közül pedig a bajoriakat és a Gamma-kvadráns fajait: az elcserélteket, vortákat, Jem'Hadarokat. És - nem utolsósorban - láthatunk benne egy igazi klingon esküvőt! :-)

Nem hiányzik belőle a Star Trek jellegzetes humora sem, jónéhány karakter alkalmas annak prezentálására kezdve a zsugori Quarktól Jadzián és a Bashir-O'Brian pároson át egészen az állomáson rekedt, kardassziai Garakig, de még sorolhatnám tovább :-)

Ismerős karakterek is helyet kaptak benne, hiszen a Főnököt és Worfot már a TNG-ben láthattuk; Egyes is felbukkan a sorozatban - bár róla kiderül, hogy a látszat néha csal -, a pilotban pedig maga Picard kapitány is szerepel. Q-t sem kell hiányolnunk, bár csak egy epizódban kapott szerepet.


A Star Trek történetének legzseniálisabb epizódötlete a DS9-hoz kapcsolódik: Siskoék visszakerülnek az időben egészen Kirk kapitány korába és az Enterprise fedélzetén, valamint a K-7 űrállomáson azon fáradoznak, hogy megvédjék az idővonalat, miközben igyekeznek ők maguk sem megsérteni azt (Trials and Tribble-ations/Klingonok, kémek és más szörnyűségek). Pazar technikával montírozták össze a készítők a TOS Trouble with Tribbles (Szőrös veszedelem) c. epizódját a DS9 résszel. És végre, hosszú évek után arra a titokra is fény derül, hogy miért pottyan a TOS epizód vége felé Jim kobakjára időnként egy-egy tribbli :-D

Az epizód a TOS előtti tisztelgés, amiért külön hála a DS9 íróinak, és egy valóságos, izgalmas, igazi vígjáték.

Még egy, a ST történetében egyedülálló epizódja van ennek a sorozatnak, a Far Beyond The Stars (Távol, a csillagokon túl), amely egyszerűen a XX. század eleji Amerikába helyezi a szereplőket és végre mindenkiről lehull a maszk! Ebben hangzik el a sorozat szerintem legszebb mondata is: "You are the dreamer and the dream" ("Te vagy az álmodó és az álom").

Személyes kedvencem az a jelenet, amikor a The Jem'Hadar c. epizódban Quark jól beolvas Bennek, hogy vajon mire vannak olyan nagyra magukkal az emberek, amikor pár száz évvel korábban még rosszabbak voltak, mint a ferengik.

Ezt a jelenetet meg, azt hiszem, sokan szívesen megnézitek újra a Q-less c. epizódból ;-)



16 megjegyzés:

  1. No comment :D
    "Come to Quark's
    Quark's is fun,
    Come right now,
    Don't walk, RUN!"

    VálaszTörlés
  2. :-DDD Úgy emlékszem, ezt már korábban valamelyik postba betettem videó formájában :-D (Mellesleg Quark nálam a harmadik - Spock és Kirk után - a ST népszerűségi listán.)

    Ja, és nem akartam elvenni a kenyeredet, úgyhogy a Starfleet egyetlen álcázóval ellátott hadihajóját, a Defiant-et (ami egyébként a szívem csücske), nem említettem.

    VálaszTörlés
  3. A Defiant milyen kicsi, és mennyi embernek a szíve csücske :D Mondjuk az egyik felrobbant, abból lett elég darab :P

    VálaszTörlés
  4. Na, épp ez a katasztrófa látszik az egyik mostani fotómon. De milyen gyorsan átkeresztelték a USS Sao Paulo-t Defiant-re, csak lestem! :-DDD

    Igen, sokak kedvence, mert kicsi, aranyos, fürge, okos, erős, ügyes és igen gyakran láthatatlan :-P

    VálaszTörlés
  5. A Cápa :D Fürge, mozgékony, és harap

    VálaszTörlés
  6. Neeeeeeeem... a Defiant nem cápa. Aranyos, kedves hajócska és csak azt harapja meg, aki bántja ;-)

    VálaszTörlés
  7. Szerintem nem olyan kedves :D

    VálaszTörlés
  8. Igenis kedves. Legfeljebb nem mindenkivel :-D Nem baj az, ha egy csaj válogatós... :-P

    VálaszTörlés
  9. A Defiant tuti hogy nem nőnemű :D Ugyan megszokásból így utalnak rá, de vannak hajók amikről lerí hogy nem lánykák :P

    VálaszTörlés
  10. De bizony, hogy lány! Egy harcos amazon! :-D

    VálaszTörlés
  11. Na jó :) Tegyük fel hogy lány, de csak tegyük fel (:P) Ha igen, akkor Ben Sisko részben belevetett gondolom a felesége személyiségét mint a vonalvezetésbe és ilyenekbe nem? Vagy baromság?... ki tudja

    VálaszTörlés
  12. Nem Ben tervezte a Defiant-et, készen kapta, nem volt hova belevetítenie semmit. Emlékezz vissza, a hajó eredetileg a borg ellen készült, a romulánok adták hozzá az álcázót, amit csak azért engedett a Starfleet fölszerelni rá, mert a borg ellen jól jött. Azért nem szerelték le róla, mert a Domínium is erős ellenfélnek mutatkozott.
    Viszont amikor a DS9-ra került a hajó, akkor már túl volt az első néhány kanyaron, nem volt vadonatúj.

    VálaszTörlés
  13. De, Ben segített a tervezésében :D

    VálaszTörlés
  14. Segített, persze, de nem ő tervezte egyedül.

    VálaszTörlés
  15. Egyedül nem lehet hajót tervezni :D A fő tervezők között volt. Abban a részben van rá utalás, mikor a tüköruniverzumból elrabolják hogy segítsen megépíteni a Defiantot.

    VálaszTörlés
  16. Tudom, hogy hol van rá az utalás, csak arról akarlak meggyőzni, hogy Ben családi vesztesége milyen okokból nem befolyásolhatta a Defiant kialakítását. Pl. azért, mert nem ő az egyedüli tervezője. Meg mert a kettőnek semmi köze egymáshoz :-P

    VálaszTörlés