augusztus 19, 2009

Gene Roddenberry






1921. augusztus 19. Számunkra, Star Trek fanok számára ez a dátum különleges, hiszen ekkor látta meg a napvilágot El Paso-ban (Texas) Eugene Wesley Roddenberry, azaz Gene Roddenberry. Éppen ma 88 éve.

Felnőve először vadászpilóta volt a II. világháborúban, majd utasszállítót vezetett a Pan Am légitársaságnál. Később rendőr lett és akkoriban kezdett tévétársaságoknak is írni, hogy aztán életét a televíziónak és a nézőknek szentelje.

Megírta nekünk a Star Trek-et; megteremtette Kirk-öt, Spock-ot és a többieket, megálmodta és elhozta hozzánk a Picard-féle Enterprise legénységét is. Ám valójában sokkal többet tett, mint ez a néhány sorozat és film. Reményt adott, hogy lehet ez a világ szebb és jobb is. Tippeket adott, hogy hogyan lehetséges ezt megvalósítani. Gondosan megtervezett és felépített játszóteret kaptunk tőle, amelyben közösen játszhatunk a színészekkel startrekesdit, és ahol a színész-néző távolság egyszerűen eltűnik. Egy család vagyunk, ugyanazt a játékot játszuk, csak a kamera két különböző oldalán.

Néhány álma valóra is vált. Nézzünk körbe, hányan is vagyunk, akik szétnyitható, TOS-os kommunikátorokon beszélünk – igaz, mi kagylómobilnak hívjuk. Az átlátszó alumínium, amit Scotty annyira hiányolt a The Voyage Home-ban, mára valósággá vált, létezik. Több olyan technikai megoldás működik már, melyek ugyan nem a hétköznapi életünkben szerepelnek, de közvetve a mi dolgunkat könnyítik és a Star Trek-ben jelentek meg először ötletként. A szubtér használata is az űrutazásban a jövőben valósággá válhat, hiszen nemrég tudósok bizonyították, hogy megfelelő körülmények között lehetséges így utazni.

Talán ha a Star Trek technikája valóra váltható, akkor ugyanúgy valóra válthatóak az emberi vonatkozásai is: az eszméi, gondolatai, a filozófiája... ahogy Gene Roddenberry megálmodta.

43 éve koptatjuk a Roddenberry-játszótér hajóit. Persze sokan vagyunk, akik csak később tudtunk csatlakozni, de lelkesedésünk a legelső rajongókéval azonos. Igaz, ő közben sajnos elment közülünk, de a világa tovább élt és tovább fog élni a jövőben is. Biztosan boldog lenne, ha látná, hogy valami igazán maradandót és értékeset adott a világnak és az embereknek; valami olyasmit tett, amire nincs más példa a televíziózás történetében.


Drága Gene Roddenberry, köszönjük a világot, amit megosztottál velünk és amivel annyi örömet adsz nekünk! Köszönjük, hogy megálmodtad és megcsináltad. És köszönjük, hogy olyan világot teremtettél, amelyben felnőtt fejjel is ugyanolyan önfeledten játszhatunk, mint a gyerekek…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése