március 07, 2009

A jövő múltja


Talán hallottátok már - de ha nem, akkor most mondom - idén fogják bemutatni a 11. Star Trek nagyfilmet. Ez a történet a Star Trek "őstörténete" lesz, vagyis arról fog szólni, hogy a legrégebben elkészült Star Trek sorozatok szereplői hogyan lettek azok, akik, vagyis az ő fiatalkorukról.

A fiatal Spock és Kirk a hídon

A rendező az a J. J. Abrams, aki a Mission: Impossible III. rendezője és forgatókönyv írója, ahogy a Lost c. sorozatnak is, amelyért kétszer is Emmy-díjjal, valamint a legjobb író díjjal jutalmazták - de aki az Armageddon forgatókönyvéért a legrosszabb forgatókönyv kategóriában Arany Málna díjat kapott. (Nekem mondjuk tetszett az Armageddon, de ez egyéni ízlés kérdése :-) Ezeken kívül még számos forgatókönyv fűződik a nevéhez.

Az ő kezébe tette a Paramount Pictures a Star Trek következő mozifilmjét, ami már jóval a megjelenése előtt megosztotta a Star Trek fanok táborát.

Az Enterprise útnak indul "...oda, ahová még ember nem merészkedett."

A magam részéről azok közé tartozom, akik bizakodók és azt mondják: először reménykedni, utána megnézni, utána véleményezni.

Nemrég elkészült a magyar szinkronos előzetes, ami az eredeti amerikai trailer-nél lényegesen több jelenetrészletet tartalmaz. Itt tudjátok megtekinteni:

http://videa.hu/videok/film-animacio/star-trek-trailer-chris-pine-elozetes-1aHfT8ElBja5WtiO


A filmet pedig május elején a mozikban láthatjátok. Szerintem érdemes lesz megnézni. Én biztos nem hagyom ki, nagyjából ilyen módon fogom a mozit megközelíteni:

E film különlegessége számomra az lesz, hogy szerepet kap benne az "igazi" Spock, Mr Leonard Nimoy is, aki az idős Spock-ot alakítja, valamint az, hogy az Enterprise csillaghajó komputerhangja most utoljára ebben a filmben is a tavaly decemberben 76 évesen elhunyt, örök Star Trek szereplő, Majel Barrett-Roddenberry lesz.

10 megjegyzés:

  1. Hát nem is tudom. Megnéztem az előzetest. De valahogy túl vad lett. Más a hangulata mint a jól ismert StarTrek filmeknek és sorozatoknak.

    Mindenesetre kíváncsi leszek rá.

    VálaszTörlés
  2. Nekem is ez derült ki az előzetesekből :-) (Valójában nem is túl vad, csak a Star Trek-től nem ezt szoktuk meg.) Viszont az is igaz, hogy egy mozifilmmel kapcsolatban ma már mások az elvárások, mint 40-45 évvel ezelőtt. Meg aztán időben is jócskán visszamentünk ezzel a filmmel, amikor még mások voltak a körülmények, mint a VOY, TNG, vagy DS9 idejében.
    Meg aztán az előzetesekbe mindig azokat a jeleneteket rakják bele, amik becsalogatják a nézőket a mozikba, úgyhogy ettől a trailer-től még akár jó ST film is lehet :-D

    Hát, majd meglátjuk. Májusban :-)

    VálaszTörlés
  3. Na sziasztok!:)
    Remélem sikerül elküldenem a hsz-t!:)
    Nekem tetszik az előzetes alapján a film!:)
    Bár valóban nem a "megszokott" ST hangulatpt sugározza... de biztos jó lesz!:)

    VálaszTörlés
  4. Sikerült elküldened és végre észre is vettem :-D Bocsánat, nem szoktam hozzá, hogy moderálom a hsz-eket, ezután jobban fogok figyelni.

    Az előzetes valóban nem a megszokott alaphangulatot hozza, de ez csak előzetes. Hátha lesz benne szokásos ST hangulat is.
    Meg aztán... az első ST filmek óta több, mint 40 év telt el, megváltozott az emberek ízlése. A Star Trek-nek is meg kell újulni, hogy tovább élhessen.
    Amíg a ST eszmeiségét megtartják, amíg a Roddenberry-féle filozófia tovább él a filmekben, addig felőlem akciódúsabb filmeket is csinálhatnak belőle. A lényeg, hogy az eredeti üzenet átmenjen.

    VálaszTörlés
  5. Így van! Egyetértek!:)
    Mondjuk bevallom kissebb zavar állt fel nálam...
    Néztem az előzetest és valahogy nekem az jött le (nemtudom, hogy miért), hogy a főszereplő Kirk fia:D Pedig Ő maga Kirk... vagy nem?:D Meg olvastam is már több verziót arról, hogy miről is fog szólni!:D De a lényeg, hogy lássam már és a bemutató is tetszik:D

    VálaszTörlés
  6. Igen, ő maga Kirk. Kirk és Spock még nyeretlen kezdőként :-D

    Azt hallottam, hogy Abrams a fanok számonkérésére (ti. hogy a film nem illeszkedik bele minden részletében a Mr Roddenberry-féle idővonalba) azt válaszolta, hogy ez egy alternatív síkban játszódó történet.
    Annyi tükörvilágot megismerhettünk már a ST során, ezek szerint most kaptunk egy egész tükörfilmet is :-D

    Elvileg arról szólhat a film, hogy Kirk és Spock hogyan lettek Csillagflottások és hogyan kezdődött a barátságuk. Aztán, hogy ezt hogyan tupírozta fel és mikkel spékelte meg ez az akciófilm-rendező, azt majd meglátjuk :-)

    VálaszTörlés
  7. Ja, még csak annyit: nálam Zahary Quinto esetében áll fenn valami hasonló érzés, mint nálad Kirk-kel. Nekem Spock nem más, mint Mr Nimoy. Egyszerűen nem tudom tudatosítani, hogy most ezt a szerepet más játsza. Igazából minden porcikám tiltakozik ellene :-) Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, úgyhogy szegény Quinto-nak fel lett adva a lecke. Spock-ot játszani Leonard Nimoy után... nem könnyű... Remélem, meg tudott vele bírkózni, drukkolok neki :-)

    VálaszTörlés
  8. Nem csak neki, szerintem mindenkinek fel lett adva a lecke!!:D:D Azért valjuk be hogy nem lehetett könnyű egy olyan filmet megírni, szereplőket válogatni, felvenni és főleg eladni, melynek ilyen múltja van! Elég nagy vállalkozás szerintem. Meg kell felelnie nagyon sok szemszögből... remélem meg is fog:) Bár nekem elég, ha megkapom azt az érzést melyért megszerettem ezt az egész világot... az mellett felőlem lövöldözhetnek és bármi!:D:D

    VálaszTörlés
  9. Remélem, érezték is az alkotók ezt a felelősséget és nem úgy bántak a történettel, mint egy akármilyen akciófilm-sztorival. Egy Star Trek-történet nem csak egy szimpla forgatókönyv. Annak múltja van, saját világa van, millió szem, a fanok szeme őrködik azon, hogy az maradjon, ami mindig is volt: az ember szép álma egy boldogabb, színesebb, a szó nemes értelmében civilizáltabb jövőről.

    VálaszTörlés
  10. Nah, ez a lényeg!!!!:):D

    VálaszTörlés