március 08, 2009

Minden szentnek...

...maga felé hajlik a keze. Nekem is. Úgy döntöttem, hogy ma, Nőnapon megajándékozom magam és a kedvenc sorozatomról fogok beszélni, a Deep Space Nine-ról - vagy ahogy Trek-es körökben mondják: DS9-ról.


Nem az első sorozata a Star Trek-nek, az Original Serie és a Next Generation megelőzte. Mindkettő egy űrhajó legénységének kalandjairól szólt. A DS9 viszont ebben különbözik tőlük - bár hajó itt is van, nem is akármilyen! Az első olyan ST sorozat, amely nem hajón játszódik és nem különálló epizódokból áll, hanem egy történetet, egy folyamatot mesél el. Természetesen ettől még élvezhetőek és érthetőek az epizódok külön-külön is, de az igazi íz akkor jön, ha szépen, sorjában nézzük végig őket.



A DS9 és a féregjárat

A Deep Space Nine egy űrállomás, amit eredetileg a cardassiai megszállók építettek a Bajor bolygó fölé. Miután a bajoriak kiharcolták a szabadságot és Cardassia visszavonult a saját bolygóira, a Terok Nor-t átadta a Föderáció és a Bajor közös fennhatósága alá. Az állomás ettől kezdve viseli a Deep Space Nine nevet.

Feladatuk a közeli, Gamma kvadránsba vezető féregjárat felügyelete és - miután a Bajor kérte felvételét a Föderációba - a velük való kezdeti együttműködés a felvételt megelőző procedura alatt. Ebből adódóan a személyzete vegyes, a Csillagflotta tagjaiból és bajoriakból áll.

Az állomás parancsnoka Benjamin Sisko, első tisztje a bajori Kira Nerys őrnagy. Az egyetlen, aki sem nem föderációs, sem nem bajori, a biztonsági főnök, Odo. Ő alakváltó, azaz elcserélt, a Gamma kvadráns egyik népéből való.



A DS9 tisztikara

Az állomáson számtalan faj képviselői fordulnak meg, hiszen a Bajorhoz, Cardassiahoz és a Ferenginarhoz is közel van.

Quark bárja - Odo és Quark

A DS9 közkedvelt szórakozóhelye Quark bárja, ahol lehet enni-inni, szerencsejátékot (dabo) játszani és holoszobát bérelni. A bár a Promenádon, az állomás belső körgyűrűjén, "sétáló utcájában" van. Itt található még az egyetlen itt élő cardassiai, Garak szabóműhelye és az állomáson működő boltok is.

USS Defiant


A DS9 hajója a Defiant, az egyetlen olyan Föderációs hajó, amit romulán álcázóberendezéssel szereltek föl. A Föderáció törvényei tiltják az álcázó használatát, viszont a borg fenyegetés idején úgy találták, mégiscsak hasznos lehet. Miután a borg-veszély - legalábbis átmenetileg - elmúlt, a Defiantot átadták a DS9-nak azzal a megkötéssel, hogy az álcázót csak a Gamma kvadránsban használhatják. Ott pedig azért, mert a Gamma kvadráns rettegett ura a Domínium, amelyet az Alapítók irányítanak katonai eszközökkel, a jam'hadar katonák révén.

Ez az első ST sorozat, ami, legalábbis részben, egy - a Domínium és a Föderáció közötti - háború történetét meséli el, ennél fogva az eddigi legakciódúsabb sorozat. Mindamellett hűen őrzi azokat a jegyeket, amik a Star Trek minden sorozatára és filmjére jellemzőek.



A Defiant harcban

Hogy miért a kedvencem? Nem az űrcsata jelenetek tették azzá, bár azok is látványosak :-)

Egyrészt ez a legspirituálisabb sorozat. Másrészt rengeteg, addig csak rövid időre látott fajt ismerhetünk meg belőle közelebbről szokásaikkal, törvényeikkel, kultúrájukkal együtt. Harmadrészt nagy változások zajlanak, baráti, szerelmi kapcsolatok alakulnak, gyerekek születnek. Amíg nézi az ember úgy érzi, hogy a DS9 nagy családjának a tagja és izgatottan várja, melyik szereplő sorsa hogyan alakul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése