március 03, 2009

Bevezető

Írhatnék hosszas bevezetőt, de nem fogok. Elmondhatnám, hogy ezen a blogon lesz szó Star Trek-ről és más témákról is, ST karakterekről és színészekről, ST sorozatokról és filmekről, ám lesznek olyan témák is, amik közvetlenül nem kapcsolódnak a Star Trek világához, mégis valamilyen módon ide illenek. Mindezeket hosszasan taglalhatnám, de megkímélek ettől mindenkit. Úgyis meglátjátok - azaz együtt meglátjuk, hogyan alakul ez a blog :-)

Szóval akkor csapjunk a lovak közé és kezdjük rögtön az egyik legkedvesebb témámmal, egy számomra nagyon kedves ST fajjal, a ferengikkel :-) (Tudom, most vannak, akik meglepődtek, de hát ez van :-) A ferengik jelképezik a Star Trek-ben a 19-21. századi embert, miért ne szeretném őket? :-D)



Ferengik - a Star Trek kapitalistái





A ferengik nagy fülű, redős orrú, éles fogú, narancssárga bőrű, feltűnően nagyméretű koponyával rendelkező humanoid lények. Apró termetűek, ritkán nőnek 150 cm-nél magasabbra. Agyuk négy részből áll, ebből adódóan a telepatikus fajok nem látják a gondolataikat.



Hazájuk az Alpha kvadránsban található, főbolygójuk a mocsaras, sáros Ferenginar, ahol szinte mindig esik az eső. (Érdekesség, hogy a sok esőzés miatt a ferengi nyelvben több, mint 150 kifejezés van az "eső" szóra.) A Ferenginar légköre ritka, ez hátráltatja a hang terjedését, ezért a ferengik füle szép nagyra fejlődött. Hallásuk így jóval élesebb, mint az emberé. Fülük egyben gyenge pontjuk is, szinte mindegyik ferengi érzékeny a fülsímogatásra, amit oo-mox-nak neveznek. Feltehetően a ritka légkörnek köszönhető az is, hogy bár alacsonyabbak, fizikailag erősebbek az embernél.



Kultúrájuk a messzi múltba nyúlik vissza, ismert történelmük 10 ezer éves. Ősi történelmüket ők maguk is csak legendákból ismerik. Ezek szerint eleinte nagy vetélkedés volt a ferengik és a gree-k között bolygójuk irányításáért. Mindkét fél alkudozott isteneikkel. Ezt az alkut a ferengik nyerték meg és a gree-k eltűntek a történelem süllyesztőjében.
Ezután vette kezdetét a Ferenginar-on a Cserekereskedelem Korszaka, amikoris a bolygó zónákra volt felosztva és ezek a zónák versenyeztek egymással az üzletekért.
A következő lépés Gint Nagy Nagus nevéhez kötődik, aki megalkotta a 285. pontból álló Vagyongyűjtés Szabályait (kb. i.e. 9000-ben - földi időszámítás szerint), ami azóta is az alapvető törvény a ferengi társadalomban.

Földi időszámítás szerint valamikor a 20-21. században a ferengik megvásárolták a breen-ektől a térhajtómű-technológiát, így kiterjeszthették kereskedelmüket a saját bolygójukon túlra és megalakíthatták a Ferengi Szövetséget, amelyet több, eredetileg lakatlan, később a ferengik által benépesített bolygó alkot.



Kultúrájuk, vallásuk és társadalmuk teljes egészében a kapitalizmus kizsákmányoló elvein alapszik. Az üzlet a legfontosabb és ha lehet, igyekeznek ügyeskedni, akár még csalni is a nagyobb haszon reményében.

Fizetőeszközük az aranyozott latinum. A latinum egy ritkán fellelhető és ezért nagyon értékes gáznemű anyag, ezt különböző méretű (gomb, csík, rúd), aranyból készült tárolóedényekbe töltik és ezzel történik a fizetés.

Értékrendjük az emberi és más fajok értékrendjével nagyon sokszor szemben áll, ezért bosszantó és egyben komikus szereplői a Star Trek epizódoknak; ám az mindenképpen ennek a fajnak a javára írható, hogy az ismert történelmük során nem volt példa társadalmukban háborúkra, polgárháborúkra, rabszolgatartásra, fajirtásra, egyéb barbár cselekedetekre. Békeszerető, kereskedő faj.

Annak ellenére, hogy a ferengi intelligens faj, a jogokat illetően a két nem között hatalmas különbség van. A nők a ferengi társadalomban egyfajta tulajdonként szerepelnek igencsak kevés joggal. Nem viselhetnek ruhát, nem beszélgethetnek idegenekkel, nem vehetnek részt az üzleti életben, nem utazhatnak egy férfi rokon felügyelete nélkül. A házasság is a haszonszerzés érdekében köttetik. 2375-ben, Zek Nagy Nagus halála után helyét Rom Nagy Nagus veszi át, aki többek között a nők helyzetét is jelentősen megreformálja a ferengi társadalomban, megadva nekik az alapvető emberi jogokat.



Még egy érdekesség, hogy a Star Trek filmek népszerű alkoholpótlója, a synthohol ferengi találmány. Ez egy olyan folyadék, ami alkoholt utánoz, de alkoholtartalma nincs. Az ebből készült Fekete Lyuk elnevezésű ferengi koktél pl. igen népszerű más fajok körében is. Ennél több szót azonban a ferengi gasztronómiáról nem érdemes ejteni, hiszen általában rovarokat és azokból készített leveseket, italokat fogyasztanak, ami kevés faj számára étvágygerjesztő táplálék.


A legismertebb ferengi személyek:





Zek Nagy Nagus - a ferengik vezetője



Quark - bártulajdonos a Deep Space Nine-on, később ferengi nagykövet a Bajoron



Rom - Quark öccse, alkalmazottja, később bajori műszaki tiszt, Zek halála után Nagy Nagus



Nog - Rom fia, az első ferengi a Csillagflotta Akadémián, később egy CSF hajó kapitánya




Ishka - Quark és Rom "Mamusa", aki dacolva a törvényekkel az első ferengi nők között volt, aki ruhát viselt és sikeresen üzletelt.




Brunt - üzletfelügyelő, ő száműzi Quark-ot a Ferenginarról a ferengi törvények sorozatos megsértése miatt.


(A ST Memory-Alpha és a ST Wikipedia alapján)

4 megjegyzés:

  1. Szia Andi! Nagyon tetszik a blogod :) Csak így tovább :)

    "Hosszú, eredményes életet!"

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó az oldi!!!!!!
    Csak még mindíg nem értem a végére!:D

    VálaszTörlés