január 08, 2011

Boldog születésnapot, professzor!

Stephen William Hawking professzor Oxfordban született 1942-ben, ezen a napon. A ma létező elméleti fizika egyik legnagyobb alakja, kutatója, publikálója.
Fő kutatási területei a kozmológia és a kvantumgravitáció, de ezek mellett foglalkozott más témákkal is, pl. a fekete lyukakkal. Leghíresebb elmélete talán a húrelmélet, melyben több, mint a most általánosan elfogadott négy dimenzió létét feltételezi.

21 éves volt, amikor diagnosztizálták nála a motoros neuronbetegséget, amely miatt az évek során fokozatosan elveszítette mozgás-, majd beszédképességét. A diagnosztizálás időpontjában mindössze néhány évet jósoltak számára az orvosok - szerencsére jó nagyot tévedtek, Hawking professzor ma ünnepli 69. születésnapját.

Akinek esetleg ismeretlen a professzor úr neve - bár ilyen ember nem sok lehet a világon -, de látta a TNG-t, annak egy kis emlékeztető, hiszen a professzor nemcsak Star Trek rajongó, hanem a "Descent" című epizódban egy cameo-szerepet is játszott saját magát alakítva. Ráadásul ő azon kevés "civilek" egyike, akik beleülhettek az Enterprise kapitányi székébe - a professzor elmondása szerint élete egyik legnagyobb élménye volt.

Nagyon boldog születésnapot, Hawking professzor! Live long and prosper!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése