január 10, 2010

A Kiválasztott / The Emissary


Ben Sisko kapitány, a Deep Space Nine parancsnoka 3 évvel felesége halála után kerül a lebegő biciklikerékre. Feladata a Bajor besegítése a Föderációba és a féregjárat felügyelete. A Domínium elleni háborúban kulcsszerepet játszik legénységével együtt. Nincs könnyű dolga.

Mindezek tetejében a Bajor Prófétáinak Kiválasztottja is. Nehezen fogadja el ezt a szerepet; ahogy viszont megy az idő, egyre jobban beletanul. A sorozat vége felé már nehézséget okoz neki eldönteni, Csillagflotta-tisztként cselekedjen egyes helyzetekben, vagy Kiválasztottként. Ezzel a feladattal is megbírkózik.

Nem hibátlan. Néha indulatos, időnként túl magába forduló; egy nagy csalással - amire persze fény derül - komoly veszélybe sodorja a Föderációt a háború idején. Töprengő, moralizáló, vívódó, mégis határozott, dönteni és cselekedni tudó tiszt.

Persze nem csak ebből áll az élete. Szeret főzni, viccelni, régi bajori űrhajót építeni és kipróbálni, baseball-ozni és szereti új párját, Kasidy-t is. Néha sír, máskor nevet; ő is fél, mégis erőt tud adni másoknak... jó barát és jó apa.

Ő Jim Kirk után a másik kedvenc kapitányom. Mert olyan, mint mi mindannyian. A Star Trek legemberibbre sikeredett kapitánya, akit Avery Brooks igazán nagyszerűen varázsol elénk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése