április 11, 2009

Mea culpa, Enterprise...

Az ENT az egyetlen Star Trek sorozat az ötből, amit nem láttam többször is az elejétől a végéig, mert csak néhány részt vetített jó pár évvel ezelőtt belőle a magyar tévé. Amikor meg lecserélték ezt a sorozatot másra, bizony nem kajtattam utána, mert egyszerűen nem tetszett. Nem tetszett, mert annyira mások voltak benne az emberek, mint a többi sorozatban, indulatosabbak, meggondolatlanabbak, időnként agresszívebbek; nem tetszett, mert annyira másnak ábrázolta az ember-vulcani kapcsolatokat és mert teljesen más volt a technika a többi sorozathoz képest, sokkal kezdetlegesebb. Nem bántottam, nem minősítettem sosem, csak nem foglalkoztam vele, mert nem érdekelt.

Amikor elkezdtem ezt a blogot voltak is kétségeim amiatt, hogy vajon lehet-e mindenre kiterjedően beszélni a Star Trek-ről úgy, hogy egy momentuma nem igazán ismerős és nem szimpatikus. Mégis belekezdtem, mert szeretem a ST világot és szeretném, ha sokan szeretnék velem együtt. Viszont emiatt a hiányosság miatt most rávettem magam, hogy megnézzem az ENT-et.

Számomra is meglepő volt a hatása, talán ez az eltelt éveknek tudható be. A pilotfilm végén teljesen elérzékenyültem, a zenéje megfogott, a történeteket, az embereket érdekesnek találtam. Igen, tudom, hogy az ENT nem igazán illik bele a Star Trek idővonalba – még maguk az alkotók sem fémjelezték eredetileg ezt a sorozatot a Star Trek elnevezéssel -, mégis érdekes és bevallom, most magával ragadott. Még csak az elején tartok, de egyre nagyobb várakozással ülök le ENT-et nézni.

Az emberek mentalitása valóban olyan, amilyennek a post elején írtam, de részről részre előjön, hogy szeretnének változni, csak hát ahhoz hátra kellene hagyni annyi mindent… az előítéleteket, a korlátolt gondolkodást, a rosszul értelmezett büszkeséget... és ez nem megy egyik napról a másikra. A vulcani-ember kapcsolatok eléggé kezdetlegesek, a vulcaniak egyszerűen lenézik az embereket, de gondoljunk csak bele, mennyivel járnak ők előttünk. Nem osztanak meg velünk mindent, ahogy később Picard és Janeway kapitány sem oszt meg mindent olyan fajokkal, akik még nincsenek azon a szinten, hogy előnyükre váljon ez a fajta tudás. És azért T’Pol, az Enterprise vulcani kutatótisztje ahogy egyre jobban megismeri az embereket, egyre jobban megérti őket.

A sztori a 22. században játszódik és az első Enterprise, az NX-01 legénységének kalandjait meséli el. Kirk kapitány csak 100 év múlva vezeti majd a saját Enterprise-át. Az ENT idején kb. 90 év telt el azóta, hogy a vulcaniak felfedezték a Földet és elkezdték az együttműködést az emberrel. Lehet, hogy lenéztek minket, de nem hagytak magunkra. Itt maradtak és ha csak csöpögtetve is, de adagolták a tudásukat. Megtehették volna, hogy felszállnak az űrhajóikra már az első találkozás után és soha többé nem jönnek a Földnek még a környékére sem. Nem ez történt.

Hogy miért titkolóznak, arról T’Pol beszél Archer kapitánynak: az ember kiszámíthatatlan, erőszakos, az indulataitól túlvezérelt lény – vagy legalábbis 100 évvel azelőttig ez volt rá a jellemző. Mi történik, ha valami miatt visszatérnek ezek a tulajdonságok úgy, hogy már olyan tudás van az ember birtokában, amihez komoly felelősségérzetnek kell társulnia, hogy ne rosszra használja?
Teljesen megértem. Én is sokszor szívesen szájon vágnék egy-egy vulcanit, amikor hallom, ahogy a filmben az emberekkel beszélnek, de a lelkem mélyén megértem őket és elmúlik a pofozkodós kedvem. És ha jobban belegondolunk, ennek ellenére – vagy talán éppen azért, mert így viselkedtek velünk – lett az ember olyan, amilyennek megismertük a DS9-ban, a VOY-ban és a TNG-ben.

Ünnepélyesen bocsánatot kérek minden ENT rajongótól, minden ENT-et készítő alkotótól és színésztől. Idővonal ide, vagy oda, az Enterprise értékes kis ST sorozat :-)

8 megjegyzés:

  1. Hol tartasz???
    Bevallom Én egyre többet csalódok a Vulkániakban ebben a sorozatban. Nem csak arról van szó, hogy elhallgatnak dolgokat... hanem, hogy olyan dolgokat halgatnak el melyek erősen hátráltatják az embereket a fejlődésben! Mindezt persze "merő jó indulatból". Archer kapitány Édes apja sajnos már nem érhette meg a térhajóműve sikerét és ezt is bizony a Vulkániaknak volt köszönhető. Emellett igencsak nem áll távol tőlük az igazság elferdítése, ami szintén elég meglepő volt számomra.
    Ezért nagyon megkedveltem T'pol-t, hisz annak ellenér hogy Vulkáni, megtanul nyitottan hozzáállni a dolgokhoz és nem egyszer ki is áll a legénységért.

    VálaszTörlés
  2. Még nagyon az elején vagyok, tegnap volt Trip terhes :-D

    Engem ez az óvatos hozzáállás a vulcaniak részéről egyáltalán nem zavar. 90 évvel a filmbéli idő előtt még rakásra ölték egymást az emberek, pedig még épphogy végetért a III. világháború. Természetes, hogy nem adnak oda olyan technikákat, amivel akár újra, még hatékonyabban megtehetik ugyanezt, esetleg más fajokra is kiterjesztve. Várnak. Arra, hogy fejlettebbek legyenek az emberek mentálisan és morálisan is. Szerintem ez teljesen jogos, később, ahogy írtam is, a mieink is ezt teszik más fajokkal.

    Az, hogy egyetlen ember vágya (Archer apjáé) nem teljesült, elhanyagolható veszteség ahhoz képest, mekkorát veszített volna a világ és sok faj, ha túl korán kapja meg az ember a modern technikát, amikor még nem tud felelősen bánni vele. Sajnálatos, hogy nem érhette meg a térhajtóműve működését, de még mindig jobb, mintha megéri, de elpusztul sok ember, sok vulcani és még ki tudja, kik és mik, mert nem arra használta volna az ember, amire való.

    OK, valóban bicskanyitogató stílusban adják magukat elő a vulcaniak, de egyrészt 200 évvel előbbre vagyunk időben, mint a többi sorozatban, lehettek 200 évvel azelőtt ők is mások, főleg, mert az ember is más volt. Másrészt meg, ha a stílustól eltekintünk, tökéletesen igazuk van. Az ember nagyon kétesélyes faj és tényleg kiszámíthatatlan. Ez nem a 24. század még, hanem a gyerekkor, itt tanul járni az ember, nem tudhatják, hogy mire számítsanak tőlünk. Óvatosak, ez meg érthető, hisz a mi kapitányaink is azok lesznek 2 évszázad múlva :-) Janeway-től és Picard-tól szó nélkül elfogadjuk ezt a fajta hozzáállást, még helyeseljük is. Itt meg a vulcaniak kezelik így az embert - de mert az embert kezelik így, attól az még lehet helyes tett :-)

    Én is kedvelem T'Pol-t, de neki speciális a helyzete. Nem általában "Az Embert" ismeri meg közelebbről, hanem azokat az embereket, akikkel egy hajón szolgál és ez azért más, mint az emberiségben gondolkodni.

    Bocsánat, kicsit hosszúra nyúltam... :-)

    VálaszTörlés
  3. No, letöltöttem az első évadot, és belenéztem. Hatalmas a különbség stílusban ez a sorozat és pl. a Voyager vagy DS9 között.

    Nekem tetszettek a vulkániak itt is. :D Én sem szoktam mindent elmondani amit tudok. Teljesen egyetértek a vulkániakkal, hogy az emberek kiszámíthatatlanok.

    Nekem inkább az emberek viselkedése nem tetszik ebben a sorozatban. Bár tekinthetjük úgy, hogy ez a sorozat a kezdeti átmentetet mutatja be, amikor kezd megjönni az emberek esze.

    VálaszTörlés
  4. "Kezd megjönni az emberek esze" - ez jó! :-D Tényleg így van.

    Ez a sorozat valóban az első kapcsolatfelvétel és Kirk-ék ideje között van félúton - és még a TOS-ban is komolyan lehet érezni a vulcaniakon, hogy felsőbbrendűnek tartják magukat velünk szemben, hát hogyne lehetne érezni ebben?
    Még mindig azt mondom, hogy igazuk van - ők globálisan, szélesebb látókörrel gondolkodnak, hiszen a világból ők ismernek többet, az embernek meg csak nyiladozik ebben a sorozatban az értelme a világűrre és a bolygóközi diplomáciára. Ám az ember, mint tudjuk, türelmetlen, és itt lép be a vulcani logika és titkolózás, ami jó fék, de egyben hajtóerő is az ember számára. Olyannyira, hogy azért csak összejött a mentalitásbeli váltás nálunk is - legalábbis Mr Roddenberry világában - e nélkül nem lehetne a 24. századi ember olyan, mint a VOY-ban, vagy a DS9-ban.

    Emlékezzetek a pilotfilm végén Archer és T'Pol beszélgetésére. Maga Archer mondja el, hogy neki személy szerint mi mindenben kell változnia ahhoz, hogy megállja a helyét a küldetésük során.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem nincs igazuk...:D
    Ok az érveket értem, de nem a Vulkániaké a galaxis... ha nem tetszik nekik az emberi viselkedés, akkor segítsenek a fejlődésben, ne visszafele húzzák az embereket...
    Mert aki ki akar repülni és megismerni az ismeretlent, annak ellentmondani úgysem lehet:D
    Arról már nem is szólva, hogy az Andoriánok százszor rosszabbak az embereknél és még sorolhatnám... pedig Ők is az űrben vannak már. No és azt is tudjuk, hogy az ember a saját hibájából tanul:D ahoz meg menni kell:)

    VálaszTörlés
  6. Éppen ezzel segítettek a fejlődésben :-D A technikai tudás nem minden, ahhoz érdemes felnőni és megtörtént. Ha csak úgy megkapunk mindent, még mielőtt ez a változás végbement volna, akkor elég hamar véget ért volna az ember pályafutása a világűrben, de még a Földön is :-D
    Gondold végig, ha ma kapna az ember ilyen technikát és lehetőséget a kezébe... Ne, mégse gondolj bele, belegondolni is rossz... És az ENT idején az ember nagyjából olyan volt, mint most.
    Az a nagy dolog, onnan eljutni a 24. századi emberig. De ehhez viszont szükség volt valami változásra ösztönzőre, annak meg remekül megfelelt a vulcani viselkedés. Archer nem volt konok, belátta... :-)

    Aztán meg megalkották az emberek az Irányelveket és azok hasonló dolgokat tartalmaznak, mint amilyen a vulcaniak viselkedése volt. "Ne avatkozz be", "Ne adj még háborúzó fajnak technikát", "Ne adj olyan fajnak technikát, amelyik még nem tart ott" - nem szó szerint idéztem, de az értelme ez és az ember is megtanult ezen elvek szerint élni.
    Lehet, hogy az ember lassúnak érezte a vulcaniak által diktált tempót, mindenesetre nagyon jót tett neki :-D

    Egyébként meg azon tűnődtem el, hogy a vulcaniak teljesen logikátlanul viselkedtek, amikor itt maradtak a Földön pátyolgatni az embert :-D Gondolom, nem minden náluk fejletlenebb fajt segítettek, csak mert felfedezték őket. Kíváncsi lennék az érveikre, hogy miért tették.

    És még valami: az ember nem az a fajta, amelyik a saját hibájából tanul. Nézz végig a Föld történelmén. Látsz bármi arra utalót, hogy az ember tanult volna a hibáiból? Mert én csak azt látom, hogy a történelem folyamatosan ismétli önmagát, csak a technika fejlődésével ugyanazok a hibák az idő előrehaladtával egyre nagyobb károkat okoznak. A történelem ismétlődése pedig a körbenjárás ismérve, nem a haladásé, a fejlődésé, a tanulásé...

    VálaszTörlés
  7. Nem arra gondoltam, hogy adjanak technikát! Nyilván nem. Csak van egy csomó infó amit elhallgatnak és ezmiatt lesz a probléma. Nem szólnak semmit a fajokról, melyekkel ők már megismerkedtek. Ha legalább a saját tapasztalataikat megosztják tisztességesen velük (pl.:az enterprise legénységével), akkor szegény Archer sok konfliktust elkerülhetett volna. Természetes, hogy az alapvető dolgokban nem tolják az emberek szekerét, de a viselkedési "szabályokat" egy adott fajjal (akiket Ők is ismernek), nem kellen eltitkolni...(pl.:Andoriaiak) Visszatartják a tapasztalataikat is, pedig azt nem kellene:)

    VálaszTörlés
  8. Jaj, most egy kicsit összezavartál :-D Az előző hsz-edben azt mondtad, hogy az ember a saját hibájából - tehát tapasztalatok útján - tanul, most meg azt, hogy óvjanak meg minket a vulcaniak a saját tapasztalatok szerzésétől és inkább mindent mondjanak el. De milyen felfedezés az, amikor mindent előre megmondanak? Hiszen még így is panaszkodik Trip a kapitánynak, hogy csak olyan helyeken járnak, ahol a vulcaniak már voltak, miért nem mennek új helyekre, igazán felfedezni dolgokat?
    Ebbe most ne bonyolódjunk szerintem bele... Az az érzésem, úgy jó, ahogy a vulcaniak csinálták, hiszen az ember még maga sem tudja, hogy mit akar :-D Amikor a vulcaniak - mondjuk T'Pol - elmondja a saját tapasztalatait, azt meg az emberek semmibe veszik és mennek a saját fejük után. Ha éreznének a vulcaniak, biztosan azt éreznék, hogy ők itt max. szépek lehetnek, de okosak nem :-D

    Szerintem nem olyan vészesek, csak ebben a sorozatban jobban kidomborodik a mentalitásbeli különbség, hiszen az ember jóval fejletlenebb, mint a későbbi időkben játszódó sorozatokban. Ezért nem bántó a viselkedésük már a 24. században, mert az ember változik közben egy nagyot, a vulcaniak meg alkalmazkodnak ehhez a változáshoz és másképpen kezelik az embert :-)

    Egyébként ma láttam Jeffrey-t andoriaiként és visítottam!!! Jól állt neki a kék bőr :-D Na meg a csápocskái is helyesek voltak és nagyon szexin tudott velük kalimpálni :-D
    Nekem szimpi volt a karaktere. Na nem akkor, amikor Archer-t laposra verte, hanem az epizód végén, amikor megköszönte a segítséget és közölte, hogy lekötelezettje lett a kapitánynak. Látszott rajta, hogy komolyan is gondolja.
    Hm... remélem, ebben a sorozatban lesz alkalmam többször andoriaiakat látni, mert érdekel ez a kékséges faj.

    VálaszTörlés