április 14, 2009

Rendhagyok

Most rendhagyó leszek. Ilyesmit soha többé nem fogok csinálni, csak most kétszer: először és utoljára - és csak azért, mert a YouTube-ról úgyis szabadon leszedhető: felteszek nektek egy egész epizódot az Enterprise-ból. Lesz benne vulcani, ember, andorian, verekedés, barátkozás, benyögések, gyanakvás, bizalom, csel, technika és még meglepi is a végén... nem fogtok unatkozni, ígérem.

Figyelmetekbe ajánlom még a zenét is a film mindkét végén; különbözik a többi Star Trek sorozatban megszokott muzsikáktól, mégis nagyon megkapó. Tele van vágyakkal, frissességgel, hittel, erővel, ambícióval, kíváncsisággal - ahogy az akkori ember is tele volt ezekkel az érzésekkel.

A video nyelve angol. Az orosz tagozatosoknak segítségképpen: a film nagyjából arról szól, hogy az andorianok arra gyanakodnak, hogy a vulcaniak P'Jem kolostorában, ahol a szerzetesek az érzelemelfojtást tanulják, távérzékelő van elrejtve, mellyel a vulcaniak őket figyelik. Természetesen a vulcaniak ezt tagadják mondván, hogy ez egy ősi templom, amelyben csöndes meditáció folyik, amit csak zavarna a modern technika. Miután a két faj között egyezmény született, hogy nem piszkálják egymást, egy érzékelő ennek az egyezménynek a megszegését jelentené a vulcaniak részéről. Az andorianok többször zaklatták már a szerzeteseket, de hiába túrták fel a kolostort, nem bukkantak semmiféle modern szerkentyűnek a nyomára. Amikor Archer kapitány, Trip és T'Pol meglátogatják a templomot, ott összetalálkoznak az akkor még az ember számára ismeretlen andorianokkal, akikről hamar kiderül, hogy katonák, kékek, csáposak és nem éppen szelídek... És hogy a távérzékelőkkel kapcsolatban vajon kinek volt igaza? Az az angolul nem tudók számára is egyértelműen ki fog derülni a film végén.

Az andorianok vezetőjét, Thy'lek Shran-t az a Jeffrey Combs alakítja, aki többek között a DS9-ban Brunt-ot és Weyoun-t. (Őt szeretjük annak ellenére, hogy úgy tűnik, az a végzete, hogy mindig rosszfiút játszik :-D)















4 megjegyzés:

  1. Ez egy igen tanulságos epizód volt:D

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek :-) Megnéztem valamelyik délután. Aztán este. Aztán tegnap délután és amikor tettem föl ezeket a videokat, nem álltam meg, bele-belenézegettem ezekbe is :-D Már csak azért is, mert ez végre eredeti nyelven és a színészek eredeti hangjával van. Meg itt nem kotyognak bele a főcímzenébe, mint a magyar szinkronos változatban :-D (Bár, ahogy hallgattam, egy-egy szereplőnek nagyon is jó szinkronhangot választottak a magyarok, némelyik jobb, mint az eredeti :-)

    Persze azt is be kell vallanom, hogy azok a ST epizódok, amikben Jeffrey játszik, nekem mindig tetszenek, szóval maximálisan elfogult vagyok, de ettől függetlenül is úgy gondolom, hogy az első évad egyik legfordulatosabb és legizgalmasabb epizódja.

    VálaszTörlés
  3. Na, kezdem megkedvelni ezt a sorozatot. A hírhedt bakik ellenére is. :D

    Eddigi kedvenceim:
    T'Pol (mert hát csinos és fajtámbeli)
    Hoshi (mert ő is csinos, de ő nem vulkáni)
    Dr. Phlox, a doki. (Mert jó fej)
    Az andóriaiak (mert...andóriaiak)
    Porthos, a kutya (mert állatbarát vagyok) :D

    VálaszTörlés
  4. T'Pol-t én is kedvelem, őt már akkor megkedveltem, amikor először láttam az ENT-ből azt a pár részt. Becsülöm a karakterben, hogy igyekszik elfogadni az emberek másféleségét és tiszteletben tartani a szokásaikat.

    Nálam Thy'lek a nyerő! :-D Bájos csápocskái vannak, a bőre a kedvenc színemben pompázik - és Jeffrey játsza. Kell ennél több? :-D Igaz, verekedős... viszont a jobbegyenesei kifejezetten tetszenek :-P Ja, és vissza tud fordulni az ajtóból és meg tudja köszönni, ha segítettek neki, pedig ahogy elnéztem, a viselkedés a fajtájának nem az erőssége.

    Aki még nagyon szimpatikus - és ez csoda nálam, mert az emberi karaktereket eddig nem preferáltam - az Trip. Izgága és türelmetlen néha, de bátor, eszes, humoros, igazi úttörő típus :-)

    VálaszTörlés