április 17, 2009

Az igazi kékvérűek: az andorianok

Az Alpha Kvadráns lakói, hazájuk az Andorian Birodalom, mely az Andoria - vagy Andor - nevű, M típusú, jégborította holdon található. Harcos, agresszív nép, a Föderáció egyik alapító faja.


Bőrük és vérük kék színű, hajuk fehér, vagy ezüstös (ez a hivatalos, de nem tudom, ki hogy van vele, én sokszor szimplán hirtelenszőkének látom őket :-) Fejükön két csáp van, amelyeknek az egyensúlyozásban van szerepük, valamint a testbeszédük fontos eleme, azon felül telepatikus érzékelőként is funkcionálnak. Az antennáknak az andorian udvarlási szokásokban is nagy szerepük van. Ha egy andorian elveszíti egyik csápját, képtelen lesz harcolni, de teste hamar alkalmazkodik az új helyzethez és egy nap alatt visszanyeri mozgáskoordinációját és egyéb képességeit. Az elveszített antenna kb. 9 hónap alatt nő vissza, de ezt az időt speciális koponyamasszázzsal és elektromos stimulálással lényegesen le lehet rövidíteni.

Katonai társadalomban élnek és becsületbeli ügynek tekintik szolgálatukat az Andorian Birodalmi Gárdában. Becstelenségnek tartják az ok nélküli harcot, mégis gyakran viselkednek kétszínűen. Lobbanékonyak, erőszakosak, szenvedélyesek, ismeretlen számukra a könyörület, az együttérzés – a család mégis nagy értéket képvisel a számukra.

Az andorian tradíciók fontos része az Ushaan, a becsületkódexük által megkövetelt halálos párbaj, melyben a kűzdő felek egy ushaan-tor nevű kézifegyverrel harcolnak.

A nők a társadalmukban egyenrangúak, ugyanúgy katonáskodnak, ahogy a férfiak.

Az andorian esküvőhöz négy fő szükséges (amit nem értek, hogy miért akkora kuriózum, nálunk is ennyi kell).

Az embereket az első - eléggé viharosra sikeredett - találkozás (2151) óta "pink-skins"-nek, azaz "rózsaszínűek"-nek nevezik :-)

Az andorian művészet mentalitásuk ellenére - vagy talán éppen ezért - csodálatos. A Föderáció megalakulása után a legjobb művészeti iskola az Andorian Akadémia, ahol a Föderáció számos más fajból származó tagja is képzi magát. Még az andorian íráskép is művészi hatást kelt. Ez pedig a logojuk (címerük):

(A ST Memory Alpha után.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése