április 09, 2009

Akik ránk találtak

A vulcaniak voltak az elsők, akik más bolygó szülötteiként a Földre léptek és ők az egyik alapítói is a Föderációnak. Mára már világhírűvé vált köszöntésük, a "Live long and prosper" (Hosszú és eredményes életet), melyhez a jellegzetes, V betűt formáló kéztartás járul. (Ennek a köszönésnek és kéztartásnak külön története van, egyszer majd erről is mesélek :-)

Leghíresebbek közülük: Sarek, aki nagykövetként éveken át a Föld-Vulcan kapcsolatokért tett sokat és fia, az emberi anyától született Mr Spock, aki a Csillagflottában, az Enterprise-on tüsténkedett Kirk parancsnoksága alatt. Persze vannak még más vulcani kedvenceink is, többek között Tuvok, akit a Voyager biztonsági tisztjeként ismerhettünk meg, illetve a szintén a Voyageren szolgáló fiatal vulcani gépész, Vorik.


Bolygójuk, a Vulcan az Alpha kvadránsban az Epszilon-Eridani kettőscsillag körül kering és egy ikerbolygója van. Maga a bolygó vörös színben pompázik, felszíne sivatagos, sziklás. Komoly, méltóságteljes égitest.

A vulcaniak megjelenésükben hasonlítanak az emberhez eltekintve nagyobb fizikai erejüktől, meredeken felfelé ívelő szemöldöküktől és hegyes fülüktől. Ami érdekes és minden vulcaninak közös vonása: mindannyian vegetáriánusok.

Bármilyen meglepő is, rokonságban állnak a romulánokkal, valaha egy faj voltak. Heves vérmérsékletük rengeteg háborúba sodorta őket, ezért évszázadokkal ezelőtt Surak, a legendás vulcani filozófus tanításait követve megtanulták kordában tartani az érzéseiket. Azok, akik nem akarták Surak-ot követni, elhagyták a Vulcant és egy másik bolygóra költöztek, amit később Romulus-nak, lakói pedig magukat a bolygó után romulánoknak nevezték el.

Az Ébredés előtt (vagyis mielőtt a vulcaniak szakítottak addigi erőszakos múltjukkal) többisten hitük volt. Volt istene pl. a háborúnak, a békének és a halálnak is.


A kicsit sete-suta, de talpig vulcani Vorik zászlós





A Föld felfedezése előtt a Vulcan-on a Főparancsnokság nevű szervezet volt a legerősebb hatalom, ez irányította az egész bolygót. Katonai szervezet volt, bár voltak civil egységei is, pl. a Tudományos Direktórium. A Föderáció megalakulásakor ez a szervezet elveszítette jelentőségét és megszűnt.

Sokan azt hiszik, hogy a vulcaniak kiölik magukból az érzéseket, pedig nem. Speciális technikákkal megtanulják azokat mélyen eltemetni magukban, hogy tiszta logikával, minden érzelmi befolyás nélkül gondolkodjanak. Hogy mennyire mély érzéseik vannak, azt akár a TNG-ből, az akkor már idős Sarek, akár a VOY-ból, Tuvok, vagy Vorik példáján keresztül pontosan ismerhetjük. Az érzéseik és ösztöneik csak hét évente kerülnek felszínre, a pon farr idején – erről az időszakról a vulcaniak nem is szívesen beszélnek, hiszen olyan távol áll mindentől amit vallanak és amiben hisznek. A pon farr idején annyira felerősödik bennük a nemi vágy, hogy ha nem találnak maguknak párt, vagy nem elég erősek ahhoz, hogy különböző vulcani agykontroll technikákkal kordában tartsák az ilyenkor vulkánként kitörő érzéseiket, akár bele is halhatnak. Gyakran előfordul, hogy ilyenkor energiáikat levezetendő, harcba (verekedésbe) bocsájtkoznak. (A képeken Vorik, amikor rátör a pon farr.)

Kezdetben minden érzelemmentességük dacára nagyon lekezelően és lenézően bántak az emberrel. Ez később az ember fejlődésével alábbhagyott, de azért nyomokban még megmaradt – gondoljunk csak vissza a DS9 nyegle és nagyképű vulcani baseball csapatára.

Ha esetleg valaki tudja, hogy ezeknek az alapjában véve szimpatikus, de jégcsap embereknek mi a titkuk, hogy ekkora rajongótáboruk van, ossza meg velem is, mert én ugyan szintén növelem a vulcaniaknak csápolók táborát, de még nem jöttem rá. Egyszerűen csak szeretem őket :-)

4 megjegyzés:

  1. Ééén is kedvelem vulkáni barátainkat :)

    VálaszTörlés
  2. Pár napja kezdtem el nézni az ENT és rá kellett jöjjek, hogy a Vulkániak nem is annyira jó fejek... vagyis nem voltak azok. Az embereket hosszú éveken át hátráltatták az űrben való utazásban és rengeteg fontos információt titkoltak el! Arról már nem is beszélve, hogy sokmindent elferdítve adnak elő... akkor most hogy is van ez?? Rendkívül le néznek mindnkit...

    VálaszTörlés
  3. Én meg éppen tegnap kezdtem el letölteni az ENT-et :-D Rászántam magam, hogy megnézzek belőle annyit, amennyit csak tudok, mert őszintén szólva az a pár epizód, amit láttam eddig belőle, nem igazán fogott meg.

    Anélkül, hogy védeni akarnám őket: azért meg lehet a vulcaniakat érteni. Ismerve az "előéletünket" joggal tarthattak attól, hogy az ember belerondít mindabba, amit ők akkor már felépítettek. Logikus, hogy igyekeztek megóvni az eredményeiket ilyen emberi előzmények után. Végülis az első találkozáskor egy olyan világot találtak itt, melyet az ember maga tett annyira sivárrá, amilyen lett, pedig a saját otthona volt... És még akkor is marták egymást az emberek, ahelyett, hogy összefogtak volna. A First Contact-ból kiderül, hogy két nagy tábor csatározott a III. világháború után egymással. Már semmink sem volt, bolygónk is alig, mégis téptük egymást. Miért is ne féltették volna a vulcaniak a világegyetemet egy ilyen ostoba, ön- és közveszélyes fajtól, mint az ember? Rosszabbak voltunk/vagyunk, mint a ferengik és a romulánok. Mi a pénzért és hatalomért nem csak mást, de még magunkat és a világunkat is hajlandóak vagyunk elpusztítani. Én sem szívesen adnék át tudást egy ilyen fajnak...

    VálaszTörlés