március 26, 2009

Ferenginar kapujában

Bár az igazi és egyetlen Ferengi Nap minden évben november 5. (tudtátok?), tartunk nemsokára egy rendkívülit is, mert kértétek :-)

De!!!

A ferengik, jól tudjuk, semmit nem adnak ingyen és a korrupció is teljesen elfogadott szokás a társadalmukban. Úgy gondoltam, hogy tiszteletben tartva az ő törvényeiket ezt a rendkívüli Ferengi Napot ferengi szokások szerint kezdjük. Belépődíjat kell fizetnetek – és ez még nem is elég!
Ahhoz, hogy kapjatok egy post-ot Ishka mamáról, Romról, a Nagusról és a többiekről, a belépődíj fizetése mellett még engem is le kell fizetnetek! :-P

A belépő: alul van két fotó, mindkét fotón ugyanaz a személy a kérdés. Szóval fizessetek 1. két nevet (karakter és színész), 2. egy sorozatcímet (aki esetleg tudja az epizód tartalmát, ne adj’ Isten, címét is, természetesen megírhatja). Megvesztegetni pedig azzal a fontos információval lehet, hogy ez a karakter, ill. színész miről nevezetes a Star Trek világában.

Nem ér sem a netről, sem az otthoni adathordozókról, sem egymásról puskázni! Fejből és önállóan kérném szépen a megoldást. Nem nehéz, menni fog, meg majd én is segítek, ha kell - ja, meg egy kattal megnőnek a képek és jobban látjátok :-) Minél pontosabb információt írtok erről, annál érdekesebb post-ot kaptok a ferengikről. Hacsak – jó ferengi szokás szerint – be nem csaplak benneteket, hiszen ahogy a Ferengi Vagyongyűjtési Szabályzat 17. pontja kimondja: „A szerződés az szerződés az szerződés – de csakis ferengik között.” :-P

Addig nem szállhattok le a Ferenginaron, amíg nem fizettek!!!

És akkor most a képes segítség a belépőhöz:


A bal oldali személy a célszemély, aki valamit tart a kezében. Ki ő?

(Én csak a kezéről ismertem föl anno :-D)





Ezen a képen meg középen van.

11 megjegyzés:

  1. Na, hát mivel puskázni nem ér, ezért csak tippelni tudok. Ez a két kép iszonyatosan emlékeztet engem a Star Trek TNG sorozat egyik epizdjára. Mintha a legelső epizódok egyikében lettek volna ezek a jelenetek, emlékeim szerint. A karaktert játszó színész meg szerintem Armin Shimerman, aki Qwarkot is játsza a DS9 -ben.

    Remélem elfogadod az ajánlatomat :D A vagyongyűjtés 284. szabálya szerint ugyanis "Legbelül mindenki ferengi". :D

    VálaszTörlés
  2. Hát... azt mondtad, nem puskáztál és a 27. szabály szerint "Nincs veszélyesebb egy becsületes üzletembernél." Azonban a 69. szabály kimondja, hogy "A ferengik nem felelősek a többi faj butaságaiért" - és te vulcani vagy, tehát nincs felelősségem. Rendben, egyelőre elfogadom, bár a 285. szabály szerint "Egy jótett sem marad büntetlen", de én most vállalom ezt a rizikót :-P :-D

    Természetesen várunk még további megfejtőket, mert Tuvoké vagy jó, vagy nem, ráadásul csak a belépődíjra szánt ötleteit nyújtotta át, eszébe sem jutott megvesztegetni, pedig arra külön felhívtam a figyelmet :-P
    Szóval, a kérdéseim még mindig kérdések! :-)

    VálaszTörlés
  3. Hmm. Biztos vagy benne, hogy nem puskáztam? :D

    A vagyongyűjtés 204. szabálya:
    "Attól ferengi egy ferengi, ha átver egy ferengit." :D

    VálaszTörlés
  4. De te vulcani vagy, Tuvok, tehát egyrészt: nem vagy ferengi, másrészt meg a vulcaniak nem hazudnak :-D
    Ha meg mégis puskáztál, akkor meg megszegted a játékszabályokat :-D De szerintem nem puskáztál.

    Viszont segítek, mert úgy látom, a lekenyerezésemhez szükséges kérdést félreérthetően tettem fel:

    Szóval a képen szereplő karakter miről nevezetes a ST történelemben? De úgy is lehet válaszolni, hogy a színész, aki ezt a karaktert játsza, miben egyedülálló, ami a ST világot illeti?

    Remélem, segítettem...

    VálaszTörlés
  5. Természetesen nem puskáztam! Rendes vulkáni vagyok :D
    Csak poénból írtam azt a 204. szabályt :D

    De ez a kérdés sajnos most kifogott rólam. De alszok rá egyet, hátha holnapra beugrik valami :)

    VálaszTörlés
  6. Ezek szerint ferengikkel fogsz álmodni? Neked, mint vulcaninak ez valóságos rémálom lesz! :-D

    A kérdés tényleg nem nehéz - bár lehet, hogy ezt csak én (a ferengi mániás) gondolom így. Viszont ha meg olyat kérdezek, amire mindenki kapásból tudja a választ, akkor meg nincs sok értelme játszani. Meg hát ez végülis most belépődíj és kenőpénz, hogy landolhassatok a Ferenginaron... :-)

    VálaszTörlés
  7. Úgy látom, túl nehéz kérdést tettem föl.

    Tuvok, amit írtál, hogy a TNG elején van az az epizód, aminek a képeit felraktam, az stimmel. Az első évadban volt és The Last Outpost (Az utolsó előörs) a címe. Azt is eltaláltad, hogy a színész Armin Shimerman.

    A karakter neve Letek és arról nevezetes a Star Trek történelemben, hogy ő volt a legelső ferengi, akivel csillagflottás találkozott.

    Armin Shimerman pedig abban egyedülálló a ST kapcsán, hogy - tudomásom szerint - ő az egyetlen a több karaktert is megformáló ST színészek között, aki mindig ugyanabból a fajból kapott karaktereket. Mások vándoroltak a fajok között, ő kizárólag ferengiket játszott.

    Hát, ennyi lett volna, hölgyeim és uraim.

    VálaszTörlés
  8. Hmm. Hát, most hogy elárultad a megoldást, így már rögtön beugrottak nekem is :D

    Talán azt nem találtam volna ki, hogy Letek volt az első ferengi aki csillagflottással találkozott.

    Lehet, hogy volt rá valami utalás abban az epizódban, de sajnos nem emlékeztem rá teljesen :(

    Szóval akkor Ferenginar kapui zárva maradnak? :)

    VálaszTörlés
  9. :-) Azért mertem ezeket megkérdezni, mert az amerikai, de a magyar ST oldalakon is, valamint cikkekben, interjúkban gyakran emlegetik ezt az epizódot.

    Letek előtt sem a TOS-ban, sem a TNG addigi részeiben nem találkozhattunk ferengikkel. Az epizódból kiderül, hogy Picard és csapata soha még csak nem is hallott erről a fajról. Márpedig ha a Föderáció zászlóshajójának kapitánya és legénysége számára egy faj idegen, akkor biztos, hogy egy addig még nem ismert fajról van szó. Tehát ez volt a ferengikkel az első kapcsolatfelvétel.

    Ferenginar természetesen ad leszállási engedélyt (itt is változnak az idők :-), de hogy ne mindig csak ferengikről szóljon a blog, előtte egy kicsit beszélgessünk más témákról. Addig Ferenginar felkészül a fogadásotokra, ti pedig készítsétek elő a latinumot a belépéshez :-D

    VálaszTörlés
  10. Na látom jól lemaradtam a dolgokról!:D
    De sajnálattal közlöm, hogy Én sem tudtam volna többet Tuvoknál...:)
    Ez nehéz kérdés volt...
    És mennyi latínumba fog kerülni a belépő...? Alkudni szeretnék!:D:D:D:D

    VálaszTörlés
  11. Itt, kérem, szubtérsebességgel zajlanak az események! :-D

    Tényleg nehéz kérdés volt? Sajnálom, szentül hittem, hogy könnyű...

    Alkudni kötelező! :-D Az árat a ferengik szabják meg. Amíg kikalkulálják, addig elröpködünk egy picit más tájakra. Már tervezem az útvonalat! :-)

    Örülök, hogy megint látlak, remélem, minden rendben van :-)

    VálaszTörlés