március 30, 2009

Embernek lenni

Gyakran lehet hallani, hogy a Star Trek történetei mindig igazodnak az éppen aktuálisan zajló politikai-társadalmi eseményekhez. Az első sorozatot a hidegháború idején készítették és vetítették és azóta is minden sorozatban minden fajnak megtaláljuk a megfelelőjét a mai világban. Vagy népcsoportokat, vagy jellemző emberi tulajdonságokat képviselnek a különböző fajok.

Nem ritkán előfordul az is, hogy komoly etikai, vagy filozófiai kérdéseket feszeget egy-egy epizód.
Át lehet-e lépni a szabályokon? Ha igen, mikor és mennyire? Hol húzódnak a határok és vannak-e egyáltalán, vagy csak az adott helyzettől függ a hollétük?
Mi az ember? Mitől az ami? Lehet-e egy gépnek lelke, gondolkodhat, élhet-e egy kívül ember belül gép emberként, vagy mert nem biológiai lény, automatikusan tulajdonná válik? Ilyen és számos hasonló kérdést vetnek fel egyes Star Trek epizódok.

Az utóbbi kérdéseket feszegeti a Star Trek Next Generation The Measure of a Man (Egy ember értéke) című epizódja, amelyben Maddox parancsnok vonja kétségbe Data önállóságát. Persze Picard kapitány Data mellé áll és a Föderáció Bírósága elé terjeszti az ügyet.

Nézzük meg most együtt az epizód végét, Picard utolsó kérdéseit és a bírónő, Phillipa Louvois kapitány ítéletét.



(Louvois kapitány: "Ott ül és néz rám és nem tudom, mi ő. Ez az ügy eláraszt minket metafizikával; kérdésekkel, melyeket a legnagyobb szentek és filozófusok sem tudtak megválaszolni. Nem vagyok sem illetékes, sem képzett válaszokat adni ezekre. Az én dolgom döntést hozni - megpróbálni szólni a jövőhöz. Data gép? Igen. A Csillagflotta tulajdona? Nem. Mi mindnyájan az alapkérdést táncoljuk körbe: van-e Data-nak lelke? Nem tudom, hogy van-e. Azt sem tudom, nekem van-e. De megadhatom neki a jogot, hogy ő maga vizsgálja meg ezt a kérdést. E bíróság döntése, hogy Data parancsnok-helyettesé a választás szabadsága.")

6 megjegyzés:

  1. Na igen! Ez a Star Trek! Felteszi azokat a kérdéseket, melyek esetlegesen az adott időben Nem épp a nyilvános megtárgyalásra valók! Tulajdonkép egy tükröt állít elénk és így mindenki szembesülhet a mi valósángunkal... szerintem...:D

    VálaszTörlés
  2. Igen, sok igazság van a szavaidban. Nagyban is szembesülhetünk magunkkal (mint "emberiség"), meg kicsiben is, mint egyes emberek. És sokszor karikatúra-szerüen kapjuk a nyakunkba az igazságot, mert pl. az általam annyira szeretett ferengik mi mások, mint a mi karikatúráink? Kicsit felnagyítva, de ugyanazokat a kellemetlen vonásokat képviselik, amiket a mai ember egyre inkább magára szed. Lehet, hogy ezért nem szeretik sokan a ferengiket, mert bevallva, vagy bevallatlanul, de saját magukat látják bennük? :-D Az igazság meg tud ám fájni...

    VálaszTörlés
  3. Igen :) Mindenkiben van egy kis ferengi. Bennem is :D

    VálaszTörlés
  4. A 284. szabály nagy igazság :-D De hogy benned hol van a ferengi...?

    VálaszTörlés
  5. Hát, én kezelem részben a családi kasszát otthon :D Pl. többször kijelentettem,, hogy nem kell a 300 akárhány forintos konyhai papírtörlőt venni, ha 100 forintért ott van egy polccal lejjebb ugyanaz. :D

    VálaszTörlés